Afbeelding
Foto: Pixabay

Investeren voor een duurzaam huis: dit zijn de beste tips

21 maart 2024 om 12:07 Partnercontent

Wonen in een duurzaam huis is vandaag een onderwerp dat bij veel mensen een rol speelt. Als je een koophuis hebt, dan moet je zelf investeren om je woning te verduurzamen. Het goede nieuws is dat je dit in stappen kunt doen. Nog meer goed nieuws is dat je er subsidie voor kunt krijgen van de overheid. De regering is namelijk van mening dat verduurzamen gestimuleerd moet worden en daarnaast is er het besef dat niet iedere huiseigenaar dit zelf kan betalen.

Stap voor stap verduurzamen

Wil je je woning gaan verduurzamen dan kun je dit in fases aanpakken. Laat bijvoorbeeld eerst de spouwmuren isoleren. Wil je een jaar later een dakkapel of een groot dakraam laten plaatsen? Dan is dat een prima moment om te kiezen voor dakisolatie. Vloerisolatie is de duurste van de drie isolatie opties. Maar als je ook dit laat doen bespaar je aanzienlijk op je stookkosten. Zo verdien je de investering dus na verloop van tijd terug. Als de CV ketel aan vervanging toe is, dan investeer je niet opnieuw in een op gas gestookte HR ketel, maar in een warmtepomp. Deze kosten duizenden euro’s, maar je kunt een aanzienlijke subsidie krijgen. Daarnaast zijn er steeds meer energiebedrijven die de mogelijkheid bieden om een warmtepomp te huren. Dat kan al voor rond de 50 euro per maand. Een ideale oplossing als je de investering voor een warmtepomp niet kunt missen.

Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel

Halverwege 2023 ontstond er commotie over het versoberen van de terugleververgoeding aan mensen met zonnepanelen. Maar ook al krijg je geen vergoeding meer, dan nog zijn zonnepanelen zeker de moeite waard. Het is zaak om stroom te gebruiken op het moment dat die beschikbaar is. Stap dus af van het aanzetten van de wasmachine in het weekend maar doe dit als de zon schijnt. Datzelfde geldt voor strijken en andere zaken die veel stroom vragen. Als particulier betaal je geen btw bij de aankoop en installatie van zonnepanelen. Daarnaast is ook hiervoor subsidie mogelijk.

Je huis verkopen met een hoog energielabel

Huizenkopers kijken vandaag de dag niet alleen naar de vraagprijs van een koopwoning, maar ook naar het energielabel. Dat is immers mede bepalend voor de maandelijkse lasten. Als kopers zich melden bij Lamberink makelaars dan is de kans groot dat ze aangeven op zoek zijn naar een huis met een laag energielabel en dus lage stookkosten. Het loont dus zelfs de moeite om je huis nog te verduurzamen ook als je plannen hebt om het op korte termijn te verkopen. Die investering verdien je terug doordat je meer voor de woning kunt vragen bij de uiteindelijke verkoop. Ook is een huis waar niet te veel aan hoeft te worden geklust aantrekkelijker voor kopers. Dit kan dus de verkoop bespoedigen waardoor je minder lang opdraait voor de hypotheeklasten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie