Afbeelding
Foto door David Cashbaugh via Unsplash

Wanneer is het dak van je huis aan vervanging toe?

21 maart 2024 om 12:14 Partnercontent

Het dak van je huis gaat (helaas) niet eeuwig mee. Afhankelijk van de soort dakbedekking moet je er rekening mee houden dat je op enig moment een dak renovatie moet laten uitvoeren. Een bitumen dak heeft een levensduur van gemiddeld 40 jaar. Een dak met dakpannen kan wel 80 jaar of langer meegaan. Als het dak vernieuwd moet worden dan is dat een prima moment om ook gelijk het dak te isoleren als dat nog niet is gebeurd. Hiervoor kun je subsidie aanvragen bij de overheid.

Dakbedekking materialen kopen

Als je van plan bent om het dak zelf te gaan renoveren, dan kun je bij adr-dakwinkel.nl de benodigde materialen inkopen. Bereken vooraf goed hoeveel dakpannen, bitumen, pvc of ander materiaal je nodig hebt. Als je eenmaal bezig bent met het opknappen van het dak wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Wil je niet alle maar slechts een deel van de dakpannen vernieuwen dan is het heel belangrijk dat je weet welk type er op je dak ligt. Zo voorkom je kleur- en afmeting verschillen. Ga je ook het lood- en zinkwerk van het dak vernieuwen let er dan op dat je de materialen die je afvoert gescheiden aanlevert bij de milieustraat. Lood en zink kunnen prima worden hergebruikt. Kies als het even kan een droge dag uit voor het plannen van de dakrenovatie. Zorg dat je een groot dekzeil beschikbaar hebt om het dak mee dicht te maken als het werk meer dan een dag in beslag neemt of als het onverhoopt toch gaat regenen.

Aanvullende werkzaamheden

Naast het vernieuwen van het dak komen er bij een dakrenovatie vaak ook nog andere werkzaamheden kijken. Denk aan het vernieuwen van de hemelwaterafvoer of werkzaamheden aan de schoorsteen. Je kunt op de schoorsteen en in de dakgoten vogelwering plaatsen als je wilt voorkomen dat kraaien en andere vogels hun nesten in de schoorsteen of in de dakgoot bouwen. Dit kan namelijk schade geven aan het dak plus de nodige overlast. Vogelwering is niet gevaarlijk voor vogels. Ze kunnen zich er niet aan verwonden. Vogels worden alleen belemmerd om te nestelen in je schoorsteen of in de dakgoten.

Houd je dak in goede conditie

Als het nieuwe dak is geplaatst dan wil je dat natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Je kunt dakpannen laten voorzien van een speciale coating waardoor ze minder poreus zijn en dus langer in goede conditie blijven. Laat eens in de paar jaar een dakinspectie uitvoeren als je liever niet zelf op het dak klimt. De dak inspecteur kan je precies vertellen of er reparatie of onderhoud nodig is om te voorkomen dat je een daklekkage krijgt of dat het dak tijdens een zware stom schade oploopt of zelfs in zijn geheel van het huis waait. Ook een kleine lekkage moet je zo snel mogelijk laten herstellen om verdere schade aan het dak te voorkomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie