Afbeelding
Foto Grote Broer

Zo worden basisschoolkinderen circusartiesten

29 september 2022 om 00:00 Partnercontent

Wist je dat heel veel circuskunsten helemaal niet zo moeilijk zijn als ze eruit zien? Oké, je moet er best een beetje voor oefenen. En misschien dat je in het professionele circus ook wel complexe kunsten voorbij ziet komen die om jaren van gedisciplineerde training vragen. Maar de basistechniek van veel circusdisciplines kun je prima tijdens één workshop aanleren. Ook (of misschien wel juist) als je nog heel jong bent. Bij Grote Broer organiseren wij al sinds 2001 creatieve workshops met kinderen door heel Nederland. En één van de meest populaire programma’s die wij aanbieden, is de circusdag op school.

Alles uitproberen

Tijdens een circusdag op school halen we alles uit de kast. We nemen alle verschillende circusmaterialen mee, zodat de kinderen tijdens verschillende workshops verschillende disciplines kunnen uitproberen. Dus nadat ze in de gymzaal geprobeerd hebben om hun balans te houden op een loopkogel, gaan ze naar de aula waar ze met een groepje klasgenoten een acrobatische kunst oefenen om vervolgens in het klaslokaal van groep acht uitleg te krijgen over hoe je moet jongleren met drie ringen, kogels of ballen. Want hoewel dat er allemaal erg ingewikkeld uitziet, pikken de kinderen het met een beetje uitleg en wat handige trucjes iedere keer weer zo snel op dat ze zichzelf versteld doen staan.

Moet je kijken wat ik kan

Natuurlijk kun je jezelf geen volwaardig circusartiest noemen als je alleen maar geoefend hebt. Daarom werken we tijdens de dag toe naar een spetterende circusvoorstelling waarin de kinderen aan elkaar kunnen laten zien wat ze geleerd hebben. En natuurlijk mogen ook ouders, grootouders en broers en zussen komen kijken. Kan dat even niet? Dan zorgen we voor een mooie opname. Want als je zulke onvoorstelbare dingen geleerd hebt op school, dan wil je dat thuis natuurlijk wel kunnen bewijzen. En stiekem is het natuurlijk ook hartstikke leuk om zelf terug te kijken naar de indrukwekkende prestatie die je geleverd hebt.

Een succeservaring om nooit te vergeten

De grootste kracht van ons dagproject circusdag, is misschien wel de succeservaring die kinderen mee naar huis nemen. Doordat ze in zo’n korte tijd iets leren wat ze nooit voor mogelijk gehouden hadden, krijgt hun zelfvertrouwen een ontzettende boost. Een mooie stimulans om nog veel meer uitdagingen te lijf te gaan! Dat zouden wij het liefst aan álle kinderen meegeven. Eerder organiseerden we al een circusdag op PCBS Hoef en we komen graag nog veel vaker naar Putten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie