De omwonenden van de Huybertsenweg zijn een petitie gestart tegen de bouw van flexwoningen op de schapenweide.
De omwonenden van de Huybertsenweg zijn een petitie gestart tegen de bouw van flexwoningen op de schapenweide. BDUmedia

Besluit flexwoningen Putten heeft ‘grote impact’

25 mei 2021 om 13:34 Politiek

PUTTEN Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om op korte termijn plannen uit te werken voor de bouw van in totaal 45 tijdelijke woningen, ook wel flexwoningen genoemd. Hiervoor heeft het college twee concrete locaties aangewezen: een perceel tussen de Bijsterenseweg en de Nijkerkerstraat en een perceel aan de Huybertsenweg. Dit nieuws viel buurtbewoners rauw op hun dak en voor beide locaties werden acties gestart. Donderdag 27 mei spreekt de raadscommissie ruimte over dit onderwerp. Duidelijk is dat veel buurtbewoners gebruik gaan maken van het spreekrecht voor burgers, maar wat vinden de partijen van dit voorstel?

Erik van Hemel (ChristenUnie) geeft aan: ,,De fractie van de ChristenUnie worstelt met dit voorstel. De noodzaak om te komen tot flexwoningen is duidelijk en bestaat al langer, dus we zijn blij met de snelheid vanuit het college. We willen scherp krijgen of de gekozen locaties echt de beste opties zijn. We hebben vragen over de zorgvuldigheid van het proces en of er misschien beter passende alternatieven mogelijk zijn. Dat willen we scherp krijgen in de commissievergadering van aanstaande donderdag.”

Henk Koornneef (Gemeentebelangen) zag het voorstel, net als de bewoners, ook pas op 12 mei voor het eerst. ,,Omdat Putten veel minder woningen bouwt dan is afgesproken met de provincie Gelderland is in 2018 al besloten dat flexwoningen een noodzakelijke aanvulling zijn op de normale woningvoorraad. Nadat we drie jaar niets van het college hebben gehoord ligt er ineens een compleet voorstel voor de locaties Bijsterenseweg en Huybertsenweg. Vreemd genoeg is er volgens het college geen tijd meer om andere locaties, zoals Nijkerkerstraat 34 of Putten-Zuid, af te wegen en inwoners daarbij te betrekken. Voor Gemeentebelangen onacceptabel. Wij willen eerst met de inwoners meerdere locaties afwegen en daarna pas een geschikte locatie kiezen. Het argument van het college dat er geen tijd meer is om andere locaties af te wegen, klopt niet. Als de buurtbewoners naar de Raad van State gaan, gaat het ook nog jaren duren voordat er flexwoningen staan op de locaties Bijsterenseweg en Huybertsenweg. Wij zullen in ieder geval niet instemmen met het volbouwen van speelplekken of het groen in onze woonwijken. Putten moet zijn groene karakter behouden.”

Volgens Jan van den Brink (SGP) betreft dit een besluit met een grote impact. ,,Enerzijds ruimtelijk, met name voor de bewoners in de nabijheid van de voorgestelde plekken. Anderzijds sociaal, met name voor de velen die met spoed op zoek zijn naar een (tijdelijke) woning. Deze laatste groep voert weliswaar geen actie, maar ten opzichte van hen hebben we ook een verantwoordelijkheid. De SGP-fractie heeft nog geen standpunt ingenomen. Mede vanwege het feit dat er nog dagelijks reacties binnenkomen die we willen meewegen in ons standpunt. Verder hebben we nog wel wat vragen over de onderbouwing van de keuze van het college. Overigens zijn er vijf locaties die in aanmerking zouden kunnen komen voor flexwonen. Al met al valt er nog wel wat af te wegen en dat gaan we zorgvuldig doen.”

Jan van Meerveld (CDA): ,,We hebben in Putten een grote behoefte aan snel te bouwen woningen. Starters hebben het extreem moeilijk op onze woningmarkt, en als gemeenteraad dragen we verantwoordelijkheid voor onze volkshuisvesting (letterlijk: om ons volk te huisvesten). Het is onze kerntaak om hiervoor te zorgen. Helemaal als het gaat om mensen die dat dringend nodig hebben, zoals starters en mensen die bijvoorbeeld door een echtscheiding dringend een woning nodig hebben. Daarom hebben we dit zo in de Woonvisie opgeschreven en heeft de raad 18 maart unaniem de motie ‘Flexwonen, geen woorden maar daden’ aangenomen. De titel van deze motie zegt wat het CDA betreft genoeg. Het wordt tijd hier handen en voeten aan te geven. Op welke locaties en wat de randvoorwaarden hiervoor zijn bespreken we morgen in de commissie ruimte. Het wordt tijd om onze woorden om te zetten in daden want in papieren visies en moties kun je uiteindelijk niet wonen.”

Albert de Bruin (VVD) is voorstander van het zo snel mogelijk bouwen van woningen in Putten en dus ook flexwoningen. ,,Dit zal zeker een positieve uitwerking hebben op de druk op de woningmarkt. En dat houdt in dat met name voor starters de wachttijden verkort worden. Waar wij ons niet in kunnen vinden zijn de door het college voorgestelde locaties. De flexwoningen bouwen bij de entree van Putten op een open perceel aan de rand van het dorp. Een slechtere locatie is nauwelijks denkbaar. Bij de bouw van de kerk zijn vooraf aan de omwonenden toezeggingen gedaan door het college over de inrichting van dit gebied. Daarom zijn er toen geen bezwaren ingediend door deze bewoners. Diezelfde buurtbewoners zijn nu niet geïnformeerd, het kerkbestuur overigens wel, en dat is een zeer vreemde volgorde. Een betrouwbare overheid houdt zich aan afspraken. Woord houden, dat moet SGP-wethouders toch aanspreken. Waar dan wel bouwen is de vraag. Putten-Zuid heeft bij de VVD een grote voorkeur. Nu een mooi kans om door te pakken. Misschien is er nog wel ruimte naast of later op de beoogde supermarkt. Maak daar een mooi complex van in plaats van een blikken doos.”

Joyce Kamphuis (Wij Putten) is los van het locatievraagstuk groot voorstander van het realiseren van flexwoningen voor inwoners die echt in de knel zitten qua woonruimte. ,,Flexwonen is een oplossing voor mensen voor wie er nog geen permanente woning beschikbaar is: ‘Wonen terwijl je wacht’. De gemeenteraad heeft, om het belang van deze woningen te onderstrepen, onlangs nog unaniem een motie aangenomen om op korte termijn een aantal flexwoningen in Putten te plaatsen. We snappen dat omwonenden zich overvallen voelen door de mededeling dat er in hun directe woonomgeving 20 tot 25 flexwoningen worden geplaatst. Maar dat alleen is nog geen reden om de twee locaties direct op een zijspoor te plaatsen. Wel hebben wij nog veel vragen over het zoekproces en de precieze afwegingen die hebben geleid tot een voorkeur voor de beide locaties. Onze eerste stap zal dan ook zijn om daarover in de commissievergadering vragen te stellen en het gesprek aan te gaan met het college. Op basis van de antwoorden zal Wij Putten in aanloop naar de raadsvergadering van 10 juni een standpunt innemen. Dat hebben we nu dus nog niet.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie