Kruising Hoornsdam met Waterweg.
Kruising Hoornsdam met Waterweg. Wijnand Kooijmans

De kruising van de Hoornsdam in Putten wordt aangepast na veel klachten

2 oktober 2023 om 09:41 Politiek

PUTTEN Dat de kruising van de Hoornsdam moet worden gewijzigd, daarover zijn alle partijen in de Puttense raad het eens. Maar over de uitvoering verschillen de partijen wel van mening. Dat maakt dat enkele partijen hierover nog een pittig debat in de raad willen voeren.

Vanuit de omgeving en gebruikers van het kruispunt zijn bij de gemeente verschillende klachten neergelegd over de onoverzichtelijkheid van het kruispunt Hoornsdam. Dat is reden geweest de verkeersbewegingen op het kruispunt op camera vast te leggen waarbij ook rijdende beelden zijn gemaakt.

BELEMMEREN

Dat bracht aan het licht dat in het midden van het kruispunt opgestelde voertuigen het zicht belemmeren voor overstekende fietsers. Ook is gezien dat automobilisten de bochten afsnijden en gebruik maken van de overrijdbare betonstroken die eigenlijk alleen voor grote voertuigen bestem zijn. Dat heeft geleid tot voorstellen voor aanpassingen. Zo wordt het kruispunt compacter gemaakt. De opstelruimte voor auto’s midden op het kruispunt vervalt. De betonstroken worden vervangen door verhoogde, incidenteel overrijdbare betonranden. De rijbaanbreedtes van de doorgaande route Hoornsdam-Waterweg worden geminimaliseerd.

DREMPEL

In de Hoornsdam wordt een drempel aangelegd. Vanaf het kruispunt Hoornsdam naar de school Steenenkamer komt een onverplicht fietspad langs de Waterweg. Hierdoor hoeven fietsers twee keer minder over te steken. De bewegwijzering en bebording rond het kruispunt wordt verbeterd en bij de school komt een schoolzone. Ook voorziet het plan in de aanleg van het fietspad richting Mariahoeve. Die komt te liggen langs de Kiefveldersteeg tussen de Vanenburgerallee en de Mariahoeve.

Albert de Bruin (VVD) stelt zich de vraag of dit, gezien de ervaringen, nu de beste oplossing is. Of dat men over een jaar tot de conclusie moet komen dat ook de aanpassingen niet werken. Bovendien vraagt hij zich af waarom de doorgevoerde wijzigingen op het kruispunt te wensen overlieten. Op zijn vraag of het adviesbureau niet aansprakelijk kan worden gesteld geeft wethouder Sander van Nieuwenhuizen aan dat het bureau destijds met de toen meest denkbare oplossingen is gekomen. Robin Hoogendijk (Gemeentebelangen) en Leendert Lodder (Wij Putten) vinden dat de onveiligheid wordt veroorzaakt door het gedrag van de weggebruikers.

UITRUIL

De SGP vindt, zo zegt Hans Reijerse van Buuren, de drempel in de Hoornsdam niet nodig. Wethouder Van Nieuwenhuizen vindt deze wel van belang, omdat verkeer vanaf de A28 met hoge snelheid het kruispunt nadert. Hij wil niet meegaan met de door de SGP voorgestelde deal dan een drempel op de Vanenburgerallee hiervoor in te ruilen. De wethouder geeft aan dat het plan voortkomt uit ervaringen van omwonenden en met onder meer de ambulancedienst en politie is besproken. De Bruin vraagt daarnaast aandacht voor de ondernemers. Die hebben bij de eerste werkzaamheden 71 procent omzetverlies geleden.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie