Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Uw vraag, ons antwoord

10 februari 2021 om 10:00 Politiek Fontanusplein 1

Nederland is een land van regels. Dat geldt zeker binnen het sociale domein, waar ik als wethouder verantwoordelijk voor ben. De manier waarop we met die regels omgaan, roept regelmatig vragen op. Kort geleden ontstond er commotie over een situatie in de gemeente Wijdemeren. Deze gemeente vroeg geld terug van een inwoner die een bijstandsuitkering ontvangt. Waarom? Deze inwoner liet de boodschappen door haar moeder betalen.

REGELS Het verhaal in Wijdemeren zat iets genuanceerder in elkaar dan veel media deden voorstellen. Maar de uitvoering van regels is vaak ingewikkeld. Die regels maken wij als overheid zelf, op landelijk niveau. Daar waar de rijksoverheid de regels bepaalt, voeren wij die als gemeente vaak uit. Als u daar niet direct mee te maken heeft, dan hoort u daar weinig over.

PRAKTISCH Als gemeente Putten willen wij daarom meer aandacht geven aan de manier waarop wij de regels binnen het sociale domein toepassen. Dat gaan wij op een praktische manier doen. Onze medewerkers van de afdeling Samenleving nemen u mee in dat wat er speelt binnen het sociaal domein. Zij doen dat aan de hand van situaties waarmee zij ‘aan de loketten’ mee te maken krijgen. Dat kan gaan over huishoudelijke hulp, of het wel of niet aanpassen van een woning. Wat mogen mensen in de bijstand wel en niet? En zo speelt er nog veel meer.

AARZEL NIET De situaties die wij beschrijven maken wij natuurlijk anoniem. Heeft u vragen waarvan u denkt dat er misschien meer inwoners mee rondlopen? Twijfel niet, mail ons. U krijgt zeker antwoord. Misschien ziet u uw vraag terug in onze nieuwe rubriek ‘Uw vraag, ons antwoord’. Het kan zijn dat u het oneens bent en blijft met ons antwoord. Als gemeente kijken wij naar wat het beste is in persoonlijke situaties van inwoners (individueel belang). Maar wij letten ook op het algemeen belang (zoals wetgeving en gemeentelijke financiën). Daarin moeten wij keuzes maken. Dat is onvermijdelijk, maar dat ontslaat ons niet van de taak om u meer inzicht te geven in het ‘hoe en waarom’ van onze keuzes.

Met de nieuwe rubriek ‘Uw vraag, ons antwoord’ proberen wij daar invulling aan te geven. Hiermee starten wij deze maand in De Puttenaer. Ik ben benieuwd naar uw reacties.

Bert Koops, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie