Ton Cornelissen in zijn eerste optreden als interim-trainer van SDC Putten in het thuisduel met koploper BOL, dat eindigde in een gelijkspel.
Ton Cornelissen in zijn eerste optreden als interim-trainer van SDC Putten in het thuisduel met koploper BOL, dat eindigde in een gelijkspel. Foto: Aalt van de Kamp

SDC Putten is strijdbaar, maar mist vertrouwen na een onrustige week

5 april 2023 om 17:14 Voetbal

PUTTEN SDC Putten kende een onrustige week met het ontslag van Mark Bakker vorige week maandag, de komst van interimtrainer Ton Cornelissen die op donderdag al op het trainingsveld stond en de wedstrijd van zaterdag tegen koploper BOL. In het verregende duel liet SDC zien nog wil te willen strijden: 0-0.

De wedstrijd had ondanks het ontbreken van doelpunten genoeg hoogtepunten. Die kwamen in de eerste helft vooral van BOL, dat met een Bas Jonker een kopsterke aanvallende troef uitspeelde. De spits was na een halfuur dichtbij een doelpunt, toen keeper Thodorie Velanas zich verkeek op een hoge bal. Het doel was leeg, maar de kopbal van Jonker ging over. Vier minuten later stichtte Jonker weer gevaar met een kopbal, maar nu kwam de bal op het dak van het doel.

Voor SDC Putten kreeg Noevel Kasmi na een kwartier een behoorlijke mogelijkheid, nadat de keeper over een voorzet dook, maar zijn inzet werd ruim voor de doellijn weggetrapt. Rob Buter en Daan Wierenga kregen een kopkans uit een corner.

In de tweede helft werd de wedstrijd meer open doordat er meer ruimtes op het veld ontstonden. SDC Putten speelde een prima aanval via Buter, invaller Steyn van Ark en Giovanni Hiwat, waarbij eindstation Vincent ter Burg de 1-0 binnenschoot, maar scheidsrechter Tol keurde de treffer af voor buitenspel. Na een uur was Jesse Schuin dichtbij de voorsprong, maar zijn kopbal uit een voorzet van Van Ark werd van dichtbij gekeerd door de sterk keepende Romain de Jong. Hiwat, Schuin en ook Ter Burg kwamen nog in de buurt van een treffer, maar het laatste kwartier luwde het offensief weer. Dat had mede te maken met het uitvallen van Lars Dekker met enkelklachten, waardoor SDC Putten de controle weer verloor. BOL kwam er af en toe uit, maar was dan wel gevaarlijk via Jonker, die een voorzet net niet kon binnenglijden, en een schot van Ruben Beentjes tegen de paal. Het moegestreden SDC Putten miste in de slotfase de zorgvuldigheid om nog een goede kans uit te spelen.

Als je ziet waar we vandaan komen is een gelijkspel tegen de koploper goed

Na afloop was het glas halfvol voor aanvoerder Rob Buter en middenvelder Vincent ter Burg. „De intensiteit was goed en als je ziet waar we vandaan komen is een gelijkspel tegen de koploper goed. Dat is geen slecht team, ze loerden op fouten van ons en wilden dan profiteren met hun lopende mensen. Ik kan daar mee leven, maar ik had hem wel heel graag gewonnen. Dat zat er ook in, maar we moeten nog afdwingen dat het ons meezit.” Buter doelde op de afgekeurde treffers van Ter Burg en Hiwat. Ter Burg: „We maakten een goede goal, jammer dat het buitenspel was. Ik schoot de bal erin waarbij ik denk dat Hiwat geen buitenspel stond. Als iemand verdiend had een goal te maken, waren wij dat.”

De trainerswissel had de club behoorlijk bezig gehouden. Ter Burg: „Je hoort op zaterdag als je verliest wat dingen boven rond gaan, maar het was toch een kleine verrassing voor mij. Op maandag heeft hij zijn zegje gedaan en ons succes gewenst. Het is lastig te zeggen of het wel of niet had gemoeten. Wij zijn verantwoordelijk voor wat er op het veld gebeurt, de trainer kan de bal er niet in schieten. Het is treurig dat het zo gelopen is, wij moeten nu zorgen dat mensen weer met plezier naar ons komen kijken. We stonden in de winterstop nog tweede op vier punten van de koploper. Hopelijk kunnen we de neergaande spiraal nu omdraaien, dit resultaat geeft wel houvast om mee verder te gaan. De nieuwe trainer is tactisch bezig geweest en heeft proberen het vertrouwen weer terug te geven. Vorige week speelden we ook al met vijf verdedigers, die lijn heeft hij doorgezet.” Buter zegt over het pijnlijke ontslag: „Het publiek mag kritiek op ons hebben, want dit seizoen is het niet goed genoeg. We moeten kritisch naar onszelf kijken, te vaak hebben we niet genoeg gebracht voor zowel het publiek, de club als voor Mark. Helaas werkt het dan zo dat hij ervoor verantwoordelijk wordt gehouden, maar ik vind dat wij dat zijn. Wij hebben wel een overwinning nodig om het vertrouwen terug te krijgen.”

Gezien de start en mijn tijd vanaf woensdag kan ik hier niet ontevreden mee zijn

Ton Cornelissen vond dat SDC Putten het in de eerste wedstrijd onder zijn leiding ‘in bepaalde fases naar behoren’ heeft gedaan. „Dit team heeft zeker kwaliteiten. Het was geen typische 0-0 wedstrijd, want beide ploegen wilden voor de winst gaan. Een uitslag van 3-3 was ook mogelijk geweest. We begonnen met twee controleurs en een aanvallende middenvelder. Na de omzetting, waarbij Steijn van Ark inviel en Lars Dekker als enige verdedigende middenvelder ging spelen, kregen wij meer variatie en loopacties naar voren toe. Helaas maakten we de 1-0 niet, maar gezien de start en mijn tijd vanaf woensdag kan ik hier niet ontevreden mee zijn en kan ik hier wel mee door.” Voor Cornelissen was het pas woensdagavond duidelijk dat hij interim-coach zou worden en donderdag gaf hij al zijn eerste training. „Ik kende geen enkele naam, maar de assistenten Nico Beijnen en Martijn Duits hebben mij veel informatie gegeven.”

Cornelissen is via tc-lid Sander Duits bij SDC Putten terechtgekomen. „Ik heb vier jaar met hem gewerkt bij RKC Waalwijk, waar hij assistent-trainer was en ik de scouting deed en spitsentrainer was. Toen wij verantwoordelijk waren voor Jong RKC stonden we samen op het trainingsveld. Er was nog regelmatig contact.” Cornelissen (59) uit Hank (bij Dordrecht) was dit seizoen assistent-trainer bij IJsselmeervogels, maar werd tegelijk met de hoofdtrainer aan de kant gezet. Hij was dus beschikbaar en is nu twee maanden verantwoordelijk voor training en coaching bij SDC. „Door de hervorming van de competitie moeten wij zorgen dat we wegblijven van de onderste vijf, want twee teams gaan nacompetitie spelen en drie gaan er rechtstreeks uit.”

Marco Jansen

Giovanni Hiwat werd bij twee beslissende momenten afgevlagd voor buitenspel.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie