Sabir Achefay was tegen De Bataven bij alle drie de Puttense doelpunten betrokken.
Sabir Achefay was tegen De Bataven bij alle drie de Puttense doelpunten betrokken. Aalt van de Kamp

Sabir Achefay is na profavontuur in Marokko neergestreken op de Veluwe: ‘Ik wil kampioen worden met SDC Putten’

27 september 2023 om 11:11 Voetbal

PUTTEN SDC Putten is het seizoen voortvarend gestart. Na groepswinst in de beker werd ook de eerste competitiewedstrijd in Gendt gewonnen tegen De Bataven: 0-3. Sabir Achefay is in korte tijd op zijn plek op de Veluwe.

De 27-jarige aanvaller is nieuw in Putten en begon als linksbuiten. De afgelopen twee wedstrijden staat hij aan de rechterkant. „Linksvoor is mijn favoriete positie, maar de trainer wilde mij op rechts zetten, omdat hij vindt dat ik daar veel gevaarlijker voor het team kan zijn. Als hij vindt dat ik op rechts meer invloed heb, dan doe ik dat. Ik kan redelijk veel met links en kan wel zeggen dat ik tweebenig ben. Ik wil assists geven en doelpunten maken, andere (jonge) spelers beter laten voetballen en mijn ervaring meegeven.”

De aanvaller is weer terug in Nederland na een avontuur van acht maanden in Marokko bij profclub Ittihad Tanger. „Ik ben een Nederlandse Marokkaan en ik wilde altijd al eens reizen door Marokko. Bij uitwedstrijden heb ik veel van het land gezien en als ik vrij was, ontdekte ik de natuur. Ik heb ook nog familie in Marokko, zij kwamen soms op bezoek. Ik woonde in Tanger, een prachtige stad die 24 uur per dag en zeven dagen in de week leeft. Een mooie plek met genoeg natuurgebieden. Tanger staat bekend als de poort van Afrika. Het is met de boot een half uur van Spanje en als ik op het strand stond in Tanger, kon ik Spanje zien. Vergeleken met Nederland, dat geprogrammeerd is van 9 tot 5, leven de mensen in Marokko met de dag. Er wordt natuurlijk wel gewerkt, maar ze genieten ook.”

CHAMPIONS LEAGUE

Sportief gezien was het voor hem ook ‘een heel mooie ervaring’. „Het was de hoogste divisie in Marokko en dat niveau is vooral fysiek en conditioneel hoger dan de tweede divisie. Er zijn clubs die meedoen aan de Aziatische Champions League. Voor 40.000 man voetballen is ook wat anders dan voor een paar honderd man. Ik heb in Marokko niet erg veel gespeeld, wat mij toch een beetje dwars zit, eerlijk gezegd. Ik vond dat ik beter was dan mijn concurrentie, maar de trainer, die net was aangesteld, zag het niet in mij zitten. Hij had zelf ook spelers meegenomen, waaronder een buitenspeler. Ik kon voor twee jaar bijtekenen, maar dat was geen optie als ik zo weinig zou spelen.”

FRIETZAAK

Terug in Nederland had Achefay, oud-speler van Jong PEC Zwolle, FC Lienden, Katwijk, Noordwijk, Quick Boys en DOVO ‘opties in de tweede divisie’. „Dat waren clubs uit de middenmoot.” Dat de aanvaller uit Amsterdam is neergestreken op de Veluwe, heeft te maken met trainer Kwadjo Boateng. „Toen ik nog heel jong was, 11 of 12 jaar, was hij mijn trainer bij DWS in Amsterdam. Daarna hielden wij contact. Ik had een goed gesprek met hem en met Marchel (technisch manager Kamphuis, red.). SDC Putten sprak uit kampioen te willen worden. Ze zijn heel ambitieus, dat trok mij ook erg. De kans is groot dat ik hier veel wedstrijden ga spelen. Dat vind ik belangrijk, want ik wil het plezier weer terugvinden. Mijn frietzaak in Amsterdam heb ik verkocht, qua werk ben ik nog zoekende.”

KAMPIOEN

Achefay heeft het ‘reuze naar zijn zin’ bij SDC. „Ik kan het goed vinden met de jongens en de mensen op de club. De accommodatie is prachtig; de club zou minimaal derde of vierde divisie moet spelen. De eerste klasse is meer beuken en de bal naar voren rossen, teams uit de tweede klasse parkeren de bus op eigen helft. De verdedigers op dit niveau zijn ook onvoorspelbaar.” Achefay kan al terugkijken op een mooie loopbaan. ,,Ik ben kampioen geworden in de tweede divisie met Katwijk, in de derde divisie met Noordwijk en in de topklasse met FC Lienden. Een vierde keer kampioen worden zou mooi zijn.”

Marco Jansen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie