,,Ik heb al tussen de vijfenzeventig en honderd huwelijken voltrokken."
,,Ik heb al tussen de vijfenzeventig en honderd huwelijken voltrokken." Kyra Sophia Fotografie
Dit doe ik

Trouwambtenaar

8 september 2022 om 11:34 Overig

PUTTEN Iedereen doet iets bijzonders. De een heeft een speciale of grote verzameling, de ander een leuke hobby en weer een ander kan met vrijwilligerswerk iets voor een ander betekenen. Ook zijn er mensen die een bijzondere sport beoefenen. Dit keer vertelt Sven van den Ham over zijn werk als trouwambtenaar bij de gemeente Putten.

In het dagelijks leven heeft Sven van den Ham een hele andere baan. Als directeur van een basisschool in een achterstandswijk in Lelystad heeft hij zijn handen vol aan het in goede banen leiden van alle problemen die zich regelmatig voordoen. 

Sven vertelt: ,,Eigenlijk heb ik het zo druk, dat ik helaas steeds minder tijd heb om mijn hobby als trouwambtenaar uit te voeren. Want als ik dat doe, dan ga ik er ook echt helemaal voor. Het begon allemaal zes tot zeven jaar geleden met het huwelijk van mijn goede vriendin Jantina. Ze wilde haar vader en broertje als getuige vragen, maar ook mij. Om toch een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan deze voor haar bijzondere dag vroeg ze mij als trouwambtenaar.”

BEEDIGD BIJ DE RECHTBANK ,,Dit bijzondere voornemen vertelde ik aan iemand die ik ken van korfbal. Toevallig wist zij dat de gemeente Putten toen op zoek was naar nieuwe trouwambtenaren, bij voorkeur zochten ze jonge mensen en mannen. Voor ik het wist werd ik beëdigd bij de Rechtbank in Arnhem en kon ik mijn vriendin Jantina op Ameland als eerste trouwen. Ik denk dat ik sindsdien tussen de vijfenzeventig en honderd huwelijken heb voltrokken. Je moet je niet verkijken op de hoeveelheid tijd die je daarvoor nodig hebt. Ter voorbereiding op het officiële gedeelte verwerk je eerst alle beschikbare gegevens van de burgerlijke stand, zoals bijvoorbeeld de volledige namen van het bruidspaar, maar ook van hun ouders. Vervolgens heb je een voorgesprek van meer dan twee uur. Van daaruit moeten de gegevens worden verwerkt in een goedlopend en kloppend verhaal. Op de dag zelf ben je ongeveer twee uur bezig met de huwelijksvoltrekking, waarbij je het opgetekende verhaal natuurlijk zo goed mogelijk en foutloos wil overbrengen. En is iemand onlangs overleden, dan staan we daarbij stil en branden bijvoorbeeld een kaarsje. Maar als het huwelijk is voltrokken en iedereen is blij, dan pas kan ook ik tevreden zijn.”

INHAALHUWELIJKEN Sven van den Ham vervolgt: ,,Door de coronaperiode werd er natuurlijk veel minder getrouwd, maar dit jaar staat in het teken van de vele inhaalhuwelijken. De drukste trouwperiode begint vanaf mei, maar ook september is een echte trouwmaand. Het meest bijgebleven is dus mijn eerste huwelijksvoltrekking op Ameland, maar ook het huwelijk van mijn tweelingbroer in Amsterdam was bijzonder om te doen.”

,,Soms maak je ook grappige dingen mee, zoals een bruidspaar dat elkaar had leren kennen op de Zwarte Cross en op de solex naar het stadhuis kwam. En voor een Aziatische collega heb ik ook een keer de hele plechtigheid in het Engels gedaan. Het blijft een eer om onderdeel te mogen uitmaken van zo’n bijzondere dag in het leven van een bruidspaar.”

Joyce Kruizenga-Elskamp

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie