Kees Witteveen is trots op zijn goed onderhouden tuinen
Kees Witteveen is trots op zijn goed onderhouden tuinen Joyce Kruizenga-Elskamp
Dit doe ik

Volkstuin onderhouden

1 september 2022 om 11:45 Overig

PUTTEN Iedereen doet iets bijzonders. De een heeft een speciale of grote verzameling, de ander een leuke hobby en weer een ander kan met vrijwilligerswerk iets voor een ander betekenen. Ook zijn er mensen die een bijzondere sport beoefenen. Dit keer vertelt Kees Witteveen over zijn passie voor volkstuinen.

Kees Witteveen heeft niet één, twee, niet drie, maar maar liefst vier volkstuinen om te onderhouden. Oh ja, en ook nog twee ‘adoptie-tuinen’. Dat doet hij bij de Volkstuin Vereniging Putten aan de Van Geenstraat. 

Kees legt uit: ,,Mijn passie voor alles wat groeit en bloeit begon al vroeg. Ik zat altijd met mijn handjes in de aarde te wroeten en wilde weten hoe alles in elkaar stak. Maar mijn vader vond het toch niet zo grappig als ik voor de zoveelste keer alle bloembollen weer opgroef om te kijken hoe ver ze waren. Ik ben opgegroeid met kleigrond in Zuidwest-Friesland. Kon uren bezig zijn met het doorspitten van bergjes tuinafval om er nog stekjes en plantjes uit te halen. Ook hielp ik mijn juf met het schooltuintje. Als ik nu kamille ruik, komt dat fijne gevoel van vroeger weer helemaal terug. In de jaren 70 kwamen wij naar Ermelo en heb ik Volkstuinvereniging De Maatakker opgericht. Ik kan mij blijvend verbazen over de zandgrond hier. Van Ermelo kwam ik in Putten terecht.”

IEDEREEN IS HIER GELIJK ,,De laatste jaren heb ik een enorme verschuiving gezien. Waren het vroeger oude mannetjes met veel vrije tijd, tegenwoordig zijn het veelal hippe gezinnen, jongeren en mensen met een migratieachtergrond die een tuin onderhouden”, vertelt Kees. 

,,Het mooie is dat wij een fijne interactie met elkaar hebben: iedereen is hier gelijk. Sommigen zijn klein behuisd en hebben hier alle ruimte. Maar je bent ook even weg van huis en kunt je problemen even achter je laten. Er zijn hier ongeveer honderd volkstuinen, variërend van vijftig tot tweehonderd vierkante meter. Toch adviseer ik altijd om klein te beginnen. Ga het gewoon eens proberen en als het lukt en je hebt er lol in, dan kun je altijd nog uitbreiden.”

FIJNE PLEK VOOR INSECTEN ,,Mijn tuinen zijn helemaal biologisch, dat wil zeggen: zonder gif of bestrijdingsmiddelen. Het is een fijne plek voor allerlei insecten zoals bijen, hommels en vlinders. Ik bescherm mijn aardbeien natuurlijk wel met een net, want anders zou ik dit jaar geen 64 kilo opbrengst hebben gehad. Mijn beste jaar was trouwens 2015 met 129 kilo. Ook hebben wij thuis altijd verse bloemen staan. En verder delen wij vaak uit aan vrienden, buren en bekenden”, aldus Witteveen.

GOEROE ,,Een tijd terug heb ik voor Welzijn Putten de cursus “Biologisch tuinieren voor beginners” gegeven. Hier kwamen zeventien mensen op af en dat was erg leuk om te doen. Omdat ik iedereen vaak advies kan geven, heb ik de bijnaam ‘Goeroe’ gekregen. Dan zeggen ze: ,,Kees, wat doe ik fout; mijn kool gaat hangen.” Maar andersom kan ik bijvoorbeeld weer leren van Syrische statushouders. Met deze droogte hebben zij meer slimme oplossingen om water vast te houden dan wij.”

Joyce Kruizenga-Elskamp

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie