Afbeelding
Shutterstock

Alles over een ziekteverzuimverzekering

6 oktober 2021 om 12:42 Partnercontent

Een zieke medewerker is natuurlijk altijd erg vervelend. Allereerst voor de medewerker zelf, want je gunt het niemand om ziek te zijn. Daarnaast is het ook voor je bedrijf vervelend, want de taken van die medewerker blijven liggen. En iedere ondernemer weet dat zieke werknemers geld kosten. Daarom is het vaak verstandig om een ziekteverzuimverzekering af te sluiten. Hiermee wordt er samen met jou gekeken hoe een medewerker weer snel aan de slag kan, en heb je minder last van de nadelige gevolgen van een zieke medewerker. Hieronder gaan we er eens goed naar kijken.

Wat is een verzuimverzekering?

Een verzuimverzekering verzekert je simpelweg tegen de kosten van een zieke werknemer. Hoe dit precies zit hangt af van de keuzes die jij maakt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een dekkingspercentage, dat vaak varieert van 70 tot 100 procent van de loonkosten. Je kunt ook ervoor kiezen om onderscheid te maken in het dekkingspercentage in het eerste jaar en in het tweede jaar. Daarnaast kun je ook de werkgeverslasten meeverzekeren. Denk aan de loonheffingen, die gewoon doorlopen wanneer een medewerker ziek is. 

Wel is het zo dat er altijd een eigen risico zit bij zo’n verzekering. In de praktijk is het meestal zo, in elk geval bij een conventionele verzuimverzekering, dat er een aantal wachtdagen zijn. Bij een conventionele verzuimverzekering kun je kiezen uit een bepaald aantal wachtdagen, wat dus het eigen risico is. Kies je voor een korte periode? Dan is de premie natuurlijk hoger. Hoe langer je wacht en dus hoe meer eigen risico je hebt, hoe lager de premie. Wanneer de loondoorbetaling langer is dan het eigen risico, zal de uitkering starten. Hoeveel dat is hangt dan af van het afgesproken dekkingspercentage. 

Waarom zou je deze verzekering afsluiten?

Allereerst omdat ziek personeel geld kost en het slim kan zijn om je hiertegen te verzekeren, zodat je niet in de problemen komt. Daarnaast omdat het voorkomen van ziek personeel en het begeleiden van zieke werknemers veel tijd en geld kosten. Een goede ziekteverzuimverzekering helpt je hierbij. Het kan je dus veel kosten schelen, maar ook de aanpak om ziekte zoveel mogelijk te voorkomen zal beter worden. 

Andere afspraken

Er is vrijwel altijd sprake van een verzuimprotocol, waarbij je met je werknemers afspreekt wat de regels en voorwaarden zijn bij ziekte. Denk aan bijvoorbeeld wanneer iemand zich ziek moet melden, hoe het zit met de arbodienst, hoeveel wachtdagen er zijn en meer van dat soort praktische zaken. Soms is er ook sprake van een stoploss dekking. Hierbij is er sprake van een eigen risico in geld, en dus niet alleen in wachtdagen. Dit komt eigenlijk alleen voor bij grotere bedrijven. 

Verzuimverzekeringen kosten

Wanneer je een ondernemer bent die nadenkt over een verzuimverzekering zijn de kosten natuurlijk zeer interessant. De premie die je betaald kan op meerdere manieren worden samengesteld. Vaak bestaat dit uit een percentage van de totale loonkosten van je personeel. De verzekeraars kijken bij het vaststellen van dit percentage naar de volgende zaken:

  • De sector waarin je werkt en wat je precies doet
  • Hoe is je personeel samengesteld
  • Hoe zien de verzuimcijfers van de voorgaande drie jaar eruit
  • Wat is de gekozen dekking

Het percentage bepaalt dus hoeveel premie jij moet betalen aan de verzekeraar. 

Is een verzuimverzekering verplicht?

Nee, een ziekteverzuimverzekering is op dit moment niet verplicht in Nederland. Of het wel verstandig is voor jouw bedrijf hangt af van enkele zaken. De financiële draagkracht van je bedrijf speelt een grote rol. Het is dus altijd een kwestie van het in kaart brengen van je risico’s. Kun je het betalen wanneer een van je medewerkers langdurig ziek is, en je ook wellicht iemand tijdelijks moet aannemen? Kun je het betalen wanneer er meerdere werknemers tegelijk ziek zijn? Breng dit in kaart om te bepalen of jij je wel of niet moet laten verzekeren.

Ziekteverzuimverzekeringen vergelijken

Uiteraard zijn er ontzettend veel aanbieders van ziekteverzuimverzekeringen. Het kan daardoor lastig zijn om de juiste keuze te maken. We raden je daarom altijd aan om hoe dan ook contact te zoeken met een specialist, die samen met jou gaat kijken naar de mogelijkheden. Daarnaast kun je bij HR navigator verschillende aanbieders van verzuimverzekeringen met elkaar vergelijken. Op deze site staan alle aanbieders genoemd, zodat jij voor jouw bedrijf gemakkelijk de beste optie kan selecteren. Of kies de drie beste opties en vraag van allemaal een brochure aan. Zo weet je zeker dat je voor jouw situatie de beste keuze maakt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie