Afbeelding
Foto: Shutterstock

Zo herken je daklekkage in je woning

13 oktober 2021 om 12:03 Partnercontent

Niets zo vervelend als lekkage in je woning. Heb je ook nog een koophuis? Dan is nog vervelender. Je bent immers volledig zelf verantwoordelijk voor die lekkage. Heb je bijvoorbeeld daklekkage? Daar komen vaak flinke reparatiekosten en dus bedragen bij kijken.

Het is gelukkig mogelijk om lekkages te voorkomen en snel te herkennen, zodat ze ook snel verholpen kunnen worden. Ook bij een daklekkage kan dat goed. Ontdek hier wat te doen in het geval van lekkage.

Wat is een lekkage?

Een lekkage in je woning betekent dat er ergens een lek zit waardoor de woning schade ondervindt. Een lekkage kan komen door een leiding waar een lek in zit maar ook door een lek in het dak, waardoor regenwater naar binnen komt. Dit laatste noemen we een daklekkage.

Lekkage kan ernstige schade opleveren aan je huis. Dat gaat ten koste van de waarde van de woning, zeker wanneer je het lek niet op tijd opspoort en verhelpt. Het is namelijk zo dat een lekkage die snel wordt gevonden en verholpen vaak veel minder schade met zich meebrengt. Vroege lekdetectie is dus heel belangrijk.

Inspecteer muren en plafonds

Meestal merk je een lek pas op wanneer er schade aan muren of plafonds plaatsvindt. De vloeistoffen hebben dan dit deel van je woning bereikt en veroorzaken vocht in de muur of het plafond. Als dit heel ernstig is dan kun je het bijna niet missen, maar vaak begint het subtiel. Een kleine vlek of donkere plek op het plafond kunnen al een indicatie zijn dat er iets niet goed gaat. Ook schimmel kan daar een indicatie van zijn aangezien schimmel vaak ontstaat waar een lek zit.

Daklekkage vinden

Meestal ontstaat een daklekkage door gebreken aan het dak. Om de lekkage op te sporen kun je het beste op het dak zelf kijken of er iets aan de hand is. Dat kan bijvoorbeeld een kapotte dakpan zijn maar het kan ook zijn dat er simpelweg een aantal dakpannen scheef liggen. Ook een koepel in het dak, de gevelaansluiting met de buren of een slecht geplaatste kapel kunnen een daklekkage veroorzaken.

Lekdetectie door professionals

Zelf een lek opsporen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het verhelpen van lekkage is dan ook geen simpele klus. Om die reden wordt vaak aangeraden om een professional erbij te halen. Er zijn bedrijven die zich specialiseren in lekdetectie en het verhelpen van een lek. Zij doen onderzoek in de muren of in het dak zonder verdere schade toe te brengen. Daarna kunnen ze in vrijwel alle gevallen ook het lek voor je verhelpen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie