Coen Vloedgraven (midden) is op de weg terug na een niertransplantatie.
Coen Vloedgraven (midden) is op de weg terug na een niertransplantatie. Aalt van de Kamp

Coen Vloedgraven had nooit twijfels na niertransplantatie: ‘Bij SDC Putten ben ik heel blij met wat ik nu weer kan’

8 november 2023 om 08:45 Voetbal

PUTTEN SDC Putten won het belangrijke duel met CSV Apeldoorn met 2-1 en ging over de Apeldoorners naar plek drie op de ranglijst. Sabir Achefay scoorde met een prachtig afstandsschot, waarna Kelly João gelijkmaakte. Tien minuten voor tijd forceerde Saber Charif de beslissing: 2-1.

Coen Vloedgraven vond dat SDC Putten na rust beter over de grond voetbalde en zo vrije spelers tussen de linies kon bereiken. „Het was een open wedstrijd. We hadden het voor rust moeilijk op het middenveld, waar zij eruit vlogen bij balverlies van ons. Na rust voetbalden we uitstekend. Sabir Achefay maakte een geweldig mooie goal en ook het combineren in de kleine ruimte voor de 2-1 was geweldig. Ik geniet erg van mooi positiespel”, sprak Vloedgraven, die de bal oppikte en zo aan de basis van de treffer stond.

Voor de 29-jarige middenvelder uit Deventer was het zijn eerste basisplaats in de competitie. Hij maakte de 90 minuten vol, nadat hij in het bekerduel met DVC Dedemsvaart ook aan de aftrap stond en de tweede helft meedeed tegen Woezik.

„Ik moest echt van ver komen, want ik heb in juli een niertransplantatie ondergaan. Het traject is bijna drie jaar geleden begonnen toen ik nog bij DVS’33 speelde en bleek dat ik een auto-immuunziekte heb. Dit heeft mijn nieren aangetast, die werkten niet goed meer.” Vloedgraven moest stoppen bij DVS en heeft in de periode mei 2022-juli 2023 nierdialyse gehad. „Ik had nachtdialyse en sliep om de nacht in het ziekenhuis. Dan werd mijn bloed gespoeld en kon ik het weer twee dagen volhouden. Door de dialyse kon ik blijven sporten en werken. Afgelopen seizoen heb ik nog best veel wedstrijden gespeeld bij Excelsior’31 in Rijssen, maar ik liep wel tegen mijn fysieke grenzen aan, tot 85 a 90% van mijn oude niveau dat ik bij DVS gewend was.”

NIERTRANSPLANTATIE

In juli onderging Vloedgraven een niertransplantatie in het UMC in Groningen. „Dat moest ook echt om niet meer aan de dialyse te hoeven. Ik heb een nier van mijn vader gekregen. Daarna had de wond een maand nodig om te herstellen. Ik mocht wel weer snel op de hometrainer en vanaf 20 augustus mocht ik rondjes lopen op het veld met de fysio. Half september mocht ik een deel van de groepstraining meedoen en vanaf begin oktober kon ik volledig met de groep meedoen. Het gaat steeds beter. Aan de metingen met de data trackers zie ik dat het aantal meters omhoog gaat en ik kan meer gas geven. Ik wil weer belangrijk voor de ploeg zijn.”

VERTROUWD

Vloedgraven zegt nooit getwijfeld te hebben. „Bij Excelsior kwam het er niet uit wat beide partijen ervan verwachtten. Bij SDC Putten ben ik heel blij met wat ik nu weer kan. Het vertrouwen van mensen om mij heen - familie, vrienden, teamgenoten en trainers - heb ik ook altijd gevoeld. Zij hebben altijd in mij geloofd.” In Putten voelt het vertrouwd met een aantal bekenden waarmee hij in Ermelo heeft gespeeld. „Thodorie Velanas, Mark Bouwman, Lars Dekker, Roel Oosterhoff en Jordy van Selm. Met DVS heb ik veel tegen SDC gespeeld. Het is ook een mooie, warme club met fantastische randvoorwaarden; een goed veld, fysio en krachtruimte. Dat vind ik altijd erg belangrijk.”

Marco Jansen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie